Okres rozwoju zarodka, a następnie płodu w organizmie kobiety, trwający około 40 tygodni od zapłodnienia.
Najważniejsze zasady żywienia w ciąży:
Zróżnicowane produkty.
Bazą powinny być warzywa i owoce.
Jedz regularnie.
Unikaj smażenia.
Produkty nie przetworzone, świeże i dokładnie umyte.
Zbilansowane posiłki: zawierające źródło białka, pełnoziarnistych zbóż, zdrowych tłuszczów i warzyw/owoców.
Zadbaj o odpowiednie nawodnienie:
Około 2-2,5 litra wody dziennie.
Nie spożywaj:
przetworzonej żywności
żywności z dużą ilością soli oraz ostrych przypraw
produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki, konserwanty
serów pleśniowych, ser feta, camembert;
ryb z niewiadomego połowu
surowych ryb i owoców morza
surowych jaj
niepasteryzowanego mleka
ciężkostrawnych, tłustych potraw
produktów gotowych/garmażeryjnych
mocnej kawy/herbaty (kofeina do 200mg/d)
alkoholu oraz nikotyny