Sięgnij po rozgrzewające potrawy
Zupy, gulasze, potrawki oraz przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kurkuma, pomogą rozgrzać organizm w tym okresie, kiedy temperatura ciała i poziom energii jest niski.
Uzupełnij żelazo
Wybieraj podroby (np. wątróbkę), jajka, komosa ryżowa, pestki dyni, fasola, soja.
Wspomóż wchłanianie żelaza witaminą C (np. kiszonki, papryka, natka pietruszki, owoce jagodowe).
Unikaj kawy i herbaty podczas posiłków.
Spożywaj pełnowartościowe białko
Źródła: mięso, ryby, jaja, nabiał.
Włącz produkty bogate w magnez
Pełnoziarniste zboża, strączki, naturalne kakao, orzechy, banany i zielone warzywa.
Magnez łagodzi skurcze i poprawia jakość snu.
Nie zapomnij o zdrowych tłuszczach
Pestki, nasiona, orzechy, oleje roślinne, czy tłuste ryby – te tłuszcze wspierają produkcję hormonów i działają przeciwzapalnie.
Dodaj naturalne produkty o działaniu przeciwbólowym
Imbir, oliwa z oliwek, kurkuma, goździki.
Dbaj o nawodnienie
Pij dużo wody, aby uniknąć odwodnienia i zmniejszyć uczucie wzdęcia.
Unikaj:
Tłustych potraw (zwiększają skurcze).
Produktów wzdymających.
Przejadania się, które może potęgować dyskomfort.
Zioła na problemy żołądkowe
Rumianek i mięta mogą złagodzić objawy, takie jak skurcze, czy wzdęcia.