Wsparcie organizmu dietą odżywczą, ale równocześnie nie obciążanie układu pokarmowego:
Dobre źródła błonnika: surowe warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż.
Duża odżywczość: sezonowe, lokalne warzywa i owoce.
Zadbaj o detoksykację estrogenów:
Warzywa krzyżowe: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż, szpinak.
Witamina C uczestniczy w biosyntezie kolagenu, niezbędnego do wzrostu pęcherzyków jajnikowych:
Natka pietruszki, papryka, kapusta, jabłka i inne warzywa i owoce.
Wsparcie układu nerwowego poprzez pokarmy przeciwzapalne:
Zdrowe tłuszcze: orzechy, pestki, nasiona, oleje tłoczone na zimno, ryby.
Antyoksydanty: różnokolorowe warzywa, owoce.
Witaminy z grupy B: mięso, pełnoziarniste zboża, orzechy.
Unikaj:
Tłustych, wzdymających potraw i przejadania się – mogą powodować dyskomfort i obciążenie organizmu.
Przetworzonych produktów i nadmiaru cukru.